A cél: megismerni egymást

Várpalota - Horvátországból, Lengyelországból, Olaszországból és Romániából is érkeztek résztvevők a várpalotai önkormányzat által szervezett nemzetközi ifjúsági és civiltalálkozóra.

Második alkalommal rendez testvér- és partnervárosai részvételével nemzetközi ifjúsági és civiltalálkozót Várpalota. Legutóbb 2012-ben volt házigazdája hasonló programnak a település. Ezúttal Petrozsény (Románia) és Porto San Giorgio (Olaszország) testvérvárosból, valamint Ilok (Horvátország) és Psary (Lengyelország) partnervárosból érkeztek fiatal labdarúgók és kézilabdázók, civil szervezeti vezetők, valamint városi képviselők.

A Thury-vár udvarán vasárnap este tartott ünnepélyes megnyitón a várpalotai zeneiskola trombitakvartettjének színvonalas műsora után a Cserregő Néptáncegyüttes lépett színpadra s adott tartalmas ízelítőt a magyar néptánckultúra gazdagságából.

Talabér Márta polgármester köszöntőjében kiemelte, az már az első találkozón kiderült, hogy a részt vevő országok számára igen hasznos a rendezvény, hiszen teljesen más, sokkal közvetlenebb módon ismerhetik meg egymást a fiatalok, mint arra esetleg más fórumokon lehetőség volna. - Nekünk, felnőtteknek is sokszor nehéz pontosan megfogalmazni, miért is jó az Európai Unió tagjának lenni, s a tizenéves korosztály számára ez még inkább embert próbáló feladat. Ezért is nagyszerű dolog, hogy sportolás közben és mellett szerezhetnek hasznos tapasztalatokat az EU-ról s ismerhetik meg egymás országát, kultúráját - mondta el a polgármester.

A megnyitóünnepségen a helyi Cserregő Néptáncegyüttes adott színvonalas műsort a várudvaron
Fotó: Szabó Péter Dániel

A Veszprém megyei önkormányzat nevében Galambos Szilvia képviselő hangsúlyozta, az itt töltött napok a nemes sportvetélkedés mellett lehetőséget biztosítanak arra, hogy a résztvevők megismerjék Várpalotát és az ország tárgyi és természeti értékekben talán leggazdagabb megyéjét.

Szoboszlay István, a sportprogramoknak otthont adó Gál Gyula Városi Sportcsarnok igazgatója köszöntőjében felidézte a három évvel ezelőtti találkozó élményeit, illetve a szervezés, előkészítés nehézségeit.

Ami egyébként a találkozó programját illeti, a részt vevő 14-16 éves fiatalok nemzetközi focitornán és kézilabdatornán mérik össze tudásukat. Emellett különböző foglalkozásokon lehetőségük nyílik egymás kultúrájának, gasztronómiájának megismerésére, illetve fiatal egyetemisták segítségével tapasztalatszerzésre az Európai Unió intézményrendszeréről. Népzenei, illetve néptánccsoportok, civil szervezetek képviselői is ellátogattak Várpalotára, ahol bemutatókat, illetve megbeszéléseket tartanak majd.

Szabó Péter Dániel
Öt ország fiataljai - Nemzetközi ifjúsági és civil találkozó

Várpalota - Táncesteken vettek részt, az Európai Unió működésével ismerkedtek meg, s kézilabda, valamint futballmeccseken is összemérték tudásukat a héten a nemzetközi ifjúsági és civil találkozó résztvevői.

Második alkalommal rendezett testvér- és partnervárosai részvételével nemzetközi ifjúsági és civil találkozót Várpalota önkormányzata, legutóbb 2012-ben találkoztak több nemzet fiataljai a településen. A közel egyhetes rendezvényre ezúttal Petrozsény (Románia) és Porto San Giorgio (Olaszország) testvérvárosokból, valamint Ilok (Horvátország) és Psary (Lengyelország) partnervárosokból érkeztek fiatal labdarúgók és kézilabdázók, csoportok és városi képviselők.

A négy településről érkező 14-16 éves sportolók, illetve a házigazda várpalotai, valamint pétfürdői csapatok nemzetközi futball és kézilabdatornán mérték össze felkészültségüket a városi sporttelepen. A sportszerű mérkőzéseken nem elsősorban a győztes kiléte volt a fontos, sokkal inkább az, hogy megismerjék egymást a résztvevők.

Az olaszországi Porto San Giorgio városából érkezett fiatal labdarúgók a Thury-vár udvarán.
Fotó: Szabó Péter Dániel

A közös sportolás mellett különböző foglalkozásokon és esteken lehetőségük nyílt egymás kultúrájának, gasztronómiájának megismerésére is. Több nemzetközi vacsorát rendeztek hagyományos magyar, olasz és lengyel ételekből, de bemutatkozott a petrozsényi néptáncegyüttes, az iloki népzenei együttes és a várpalotai Cserregő Néptáncegyüttes, utóbbi magyar tánc-házon is vendégül látta a résztvevőket.

Emellett a fiatalok kirándultak Budapesten és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, sétahajóztak a Balatonon, helyi hagyományőrző szervezetek vezetésével kipróbálták az íjászkodást, s egyetemisták segítségével az Európai Unió intézményrendszerével is megismerkedhettek.

Különböző szerepjátékokon keresztül ők maguk is személyesen átélhették az uniós törvényhozás lényegét, mondta el a Napló kérdésére Borbásné Gazdag Gabriella, a találkozót szervező várpalotai önkormányzat nemzetközi kapcsolatokért felelős referense.

Szabó Péter Dániel
Szemelvények az írott sajtóból

Várpalota logó